Fiets kostenaftrek

Nu brandstofkosten stijgen, neem je als werkgever jouw mobiliteitsbudget mogelijks eens onder de loep. Sommige werknemers zullen mogelijks ook hun eigen verplaatsingen aanpassen en misschien met de fiets naar het werk komen. Welke kosten kan je inbrengen als je als werkgever een bedrijfsfiets geeft of hoeveel bedraagt de fietsvergoeding die ik kan betalen aan mijn werknemers? We zetten het even kort op een rijtje.

 

Fiscale voordelen voor de werknemer of bedrijfsleider

Indien de werknemer of bedrijfsleider een bedrijfsfiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, is het voordeel alle aard dat hieruit voortvloeit volledig vrijgesteld. U hoeft dus geen belastingen of RSZ betalen.

 

Het voordeel omvat niet alleen de fiets, maar ook alle bijkomende kosten. Het type fiets, denk aan elektrische fiets, koersfiets, mountainbike of speed pedelec, speelt hierbij geen rol. De fiets moet wel gebruikt worden voor woon-werkverkeer, maar niet enkel en alleen hiervoor. Woon-werkverkeer kan ook slechts een gedeelte van het traject dekken (werknemers die met de fiets naar het station gaan).

 

De bedrijfsfiets kan gepaard gaan met een fietsvergoeding voor woon-werkverplaatsingen. Op vandaag geldt voor de fietsvergoeding een bedrag van 0,24 euro per km (aanslagjaar 2020 en aanslagjaar 2021) dat vrijgesteld is van belastingen en RSZ.

 

Fiscale voordelen voor de werkgever

De kosten die de werkgever maakt voor de terbeschikkingstelling van de fiets zijn 100 procent aftrekbaar. Dit geldt sinds aanslagjaar 2021 voor boekjaren die ten vroegste op 1 januari 2020 aanvingen.

 

Hieronder vallen ook andere kosten die door de werkgever specifiek zijn gemaakt of gedragen om het gebruik van de fiets aan te moedigen voor de woon-werkverplaatsingen, zoals de aankoop, leasing, het onderhoud … Ook het verbouwen, verwerven of bouwen van fietsenstalling, kleedruimte of sanitair, al dan niet met douches; de installatie van zonnepannelen en laadpunten voor elektrische fietsen vormen aftrekbare kosten.

 

De fiets moet verplicht lineair worden afgeschreven over minimum 3 jaar. De fietsvergoeding van 0,25 euro per km (sinds 1 januari 2022) is ook volledig aftrekbaar voor de werkgever.